HENGELO/ENSCHEDE - “Het is eigenlijk te bizar voor woorden wat er is voorgevallen op 30 juni van dit jaar”, aldus de officier van justitie vandaag in de rechtbank in Almelo. Tegen de gewelddadige 36-jarige verdachte, die binnendrong in de woning van een 80-jarige man, eist het Openbaar Ministerie een gevangenisstraf van 4 jaar, waarvan 2 jaar voorwaardelijk.

Op 30 juni 2022 dringt een 36-jarige verdachte de woning van een 80-jarige man in Hengelo binnen. De verdachte geeft het slachtoffer harde klappen tegen het hoofd en roept dat hij hem zal vermoorden. De verdachte probeert ook aan de draden van de implanteerbare defibrillator van het slachtoffer te trekken. Deze draden zijn verbonden met het hart. De verdachte dwingt zijn slachtoffer om in zijn eigen auto, die van het slachtoffer dus, te stappen en rijdt met hem richting Enschede. De 80-jarige weet bij een tussenstop te ontkomen en belt bij een willekeurige woning aan voor hulp.

“Wat deze verdachte een 80-jarige man heeft aangedaan is ongekend”, stelt de officier van justitie op de zitting. “Het slachtoffer heeft letterlijk doodsangsten uitgestaan en kampt nog steeds met de gevolgen van de heftige gebeurtenissen. Dat blijkt overduidelijk uit de slachtofferverklaring die op de zitting werd voorgedragen”.

Bij zijn aanhouding, ook op 30 juni, bleek de verdachte onder invloed van alcohol en drugs. Hij uitte ernstige bedreigingen tegen de agent. De verdachte had al een flink strafblad en was op dat moment in de proeftijd van twee afzonderlijke, eerder voorwaardelijk opgelegde straffen.

De officier van justitie: “Gelet op het leed dat het slachtoffer is aangedaan, in combinatie met de andere genoemde factoren, kan er niet anders worden geconcludeerd dan dat een flinke gevangenisstraf passend en nodig.” De eis luidt: gevangenisstraf van 4 jaar met aftrek van voorarrest, waarvan 2 jaar voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar. Daaraan worden, als het aan de officier van justitie ligt, alle door de reclassering geadviseerde voorwaarden verbonden, waaronder opname in zorginstelling, een contactverbod met het slachtoffer, een locatieverbod en een verbod op het gebruik van alcohol en drugs.