ENSCHEDE - Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland heeft tegen een 36-jarige vrouw uit Enschede een celstraf van 10 jaar en tbs met dwangverpleging geëist. Zij wordt ervan verdacht dat zij samen met twee jongens van 16 en 18 jaar heeft geprobeerd een man om het leven te brengen. Dat gebeurde op 1 november vorig jaar aan de Lintveldebrink in Enschede.

De vrouw was volgens de officier van justitie vorig jaar actief geworden in de wereld van het ‘pedohunten’ en had achterhaald dat het slachtoffer in het verleden veroordeeld is voor een zedenmisdrijf. Zij zou daarop besloten hebben de man van het leven te beroven. Vervolgens weet zij de jongens van 16 en 18 te overtuigen om met haar mee te gaan.

Het drietal brengt op 1 november een bezoek aan het slachtoffer met als smoes een tv die hij te koop heeft. Er vindt daarna een explosie van geweld plaats, aldus de officier van justitie. “In zijn eigen woning werd geprobeerd het slachtoffer te vermoorden door hem met knuppels letterlijk de hersenen in te slaan en met een groot mes meerdere keren diep in zijn rug te steken. De koelbloedigheid waarmee door de verdachten over deze plannen werd gesproken en waarmee deze zijn uitgevoerd, is zowel huiveringwekkend als zorgwekkend.” Als er een getuige aan de deur staat, wordt de aanval gestaakt. Volgens de officier van justitie is dit de redding van het slachtoffer geweest.

Het OM acht een poging tot moord in vereniging wettig en overtuigend bewezen. Volgens de officier van justitie is er voldoende bewijs voor voorbedachte rade en is er sprake van een gezamenlijk optreden van de drie verdachten, waarbij elke verdachte een substantiële bijdrage aan het geheel heeft geleverd.

“De vrouw en de twee medeverdachten zijn voor eigen rechter gaan spelen. De gevolgen voor het slachtoffer zijn aanzienlijk”, aldus de officier op zitting. “De verdachte heeft daarnaast twee jongens in haar bizarre acties betrokken: jongens die toch al een belast verleden hadden en nu wederom aan traumatische gebeurtenissen zijn blootgesteld. Dat moet haar bijzonder zwaar worden aangerekend.”

Volgens deskundigen is de 36-jarige vrouw verminderd toerekeningsvatbaar. De officier van justitie eist daarom naast een forse onvoorwaardelijke gevangenisstraf ook tbs met dwangverpleging. Deskundigen adviseren om het jeugdstrafrecht toe te passen bij de 18-jarige. De officier neemt dit advies over. Zij eist daarom tegen de 18-jarige jongen een gevangenisstraf van 20 maanden in een justitiële jeugdinrichting. Ook eist ze oplegging van een PIJ-maatregel (‘jeugd-tbs’). De zaak tegen de 16-jarige jongen wordt op een later moment achter gesloten deuren behandeld.