ENSCHEDE - De rechtbank Overijssel veroordeelt een 37-jarige man uit Enschede tot een gevangenisstraf van 5 jaar en tbs met dwangverpleging. De man dwong drie jonge kwetsbare vrouwen tot prostitutie. Het geld dat de vrouwen hiermee verdienden moesten zij direct aan hem afstaan en als zij niet deden wat de man hen opdroeg werden ze bedreigd en mishandeld. Naast de gevangenisstraf en tbs-maatregel moet hij ruim 18.000 euro schadevergoeding betalen aan een van zijn slachtoffers. Verder moet hij het illegaal verdiende geld betalen aan de Staat.

Moderne slavernij
De vrouwen waren het slachtoffer van een vorm van moderne slavernij en de man maakte daarbij misbruik van hun kwetsbare positie. Met twee van hen begon hij eerst een relatie, waarna deze omsloeg en hij de vrouwen dwong tot prostitutie. Eenmaal in de prostitutie maakte hij ze compleet afhankelijk. Zo moesten ze het verdiende geld meteen aan hem geven. Ook mocht één van de vrouwen alleen bellen met haar familie over de luidspreker van de telefoon, zodat hij kon horen wat er werd gezegd. De man zorgde voor vervoer of een werkplek, bepaalde waar en wanneer de vrouwen moesten werken, welke seksuele handelingen zij moesten verrichten en hoeveel de klant daarvoor moest betalen. Als de vrouwen niet luisterden werden ze geslagen of bedreigd. Ook moest één vrouw tegen haar wil seks met hem hebben, zij was ‘van hem’. Het was voor hen onmogelijk om uit eigen wil te stoppen met hun werk als prostituee.

Nog meer slachtoffers
Naast de drie slachtoffers die hij dwong tot prostitutie, mishandelde hij drie andere jonge vrouwen waarvan hij er één ook bedreigde. Ook maakte hij zich schuldig aan een poging tot afpersing. Deze vrouwen hadden ook een seksuele relatie met de man of weigerden dit juist.

Tbs noodzakelijk
Tbs met dwangverpleging is noodzakelijk. Hoewel de man weigerde om mee te werken aan een onderzoek in het Pieter Baan Centrum, is het duidelijk dat hij een stoornis heeft, waarvoor hij moet worden behandeld en de samenleving tegen hem beschermd moet worden. Van jongs af aan functioneert hij niet in de maatschappij. Ondanks alle scholing, intensieve behandelingen en straffen is de man niet bij te sturen geweest en heeft hij zijn agressieve en ontremde gedrag niet veranderd.