ENSCHEDE - “Wildwest-taferelen op de Westerval, een drukke uitvalsweg in Enschede, op klaarlichte dag.” Zo kenschetste de officier van justitie de schietpartij die op 8 juli 2018 plaats vond in Enschede en waarvoor vier verdachten werden aangehouden. Vandaag stond bij rechtbank in Almelo één verdachte terecht, een 24-jarige man uit Rotterdam. Hij hoorde een gevangenisstraf van 6 jaar tegen zich eisen.


Het viertal zet op de bewuste zondagavond omstreeks half negen de achtervolging in op de bestuurder van een Opel. De achtervolging begint bij een tankstation aan de Lambertus Buddestraat en leidt via de Westerval en de A35 naar de Kuipersdijk. Op een afstand van ongeveer 10 kilometer is er tussen de drie en vijf keer vanaf de bijrijdersstoel geschoten en ook is er door het openstaande raam met een mes gedreigd. In de Opel werden verschillende kogelgaten ontdekt. Vermoedelijk was de aanleiding tot de schietpartij een conflict in de drugshandel. De vier verdachten werden vrij snel na het incident aangehouden en bij hen werd drugs aangetroffen.

Vandaag behandelde de rechtbank de strafzaak tegen één van de vier verdachten, de 24-jarige man uit Rotterdam. De officier van justitie nam bij de behandeling van deze zaak al een voorschot op de strafzaak tegen de andere verdachten. Want dat alle vier verdachten in de auto gezeten hebben, blijkt volgens de officier van justitie uit de technische bewijzen, zoals DNA, camerabeelden en telefoongegevens. Bij alle vier verdachten zijn bovendien kruitsporen op het lichaam aangetroffen. Volgens de officier van justitie maakten alle vier verdachten deel uit van een groep die zich bezighoudt met drugs- en geweldscriminalteit en daarvoor nauw met elkaar samenwerken. Dan maakt het feitelijk niet meer uit wie er uiteindelijk geschoten heeft.

De officier van justitie eiste tegen de 24-jarige verdachte een gevangenisstraf van 6 jaar voor poging doodslag, drugsbezit en vuurwapenbezit. Deze man zou ook daadwerkelijk betrokken zijn bij het wegmaken van het gebruikte wapen, zo is uit camerabeelden gebleken. Op weg naar een eetgelegenheid, waar het viertal na het incident eten wilde halen, werd het wapen door deze verdachte in een plantenbak gestopt.

“Het kan de verdachten zeer kwalijk worden genomen dat zij zich bezig houden met bezit en handel van verdovende middelen, en dat zij hebben gemeend een kennelijk eerder ontstane ruzie te moeten oplossen door het gebruik van een vuurwapen. Het is zorgelijk dat zij lichtvaardig naar een wapen grijpen en hiermee op een drukke weg gaan schieten. Hier hadden ook toevallige weggebruikers geraakt kunnen worden, die met het vermoedelijke drugsconflict niets te maken hadden”, aldus de officier.

De overige drie verdachten staat op 19 januari terecht.