ENSCHEDE - Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland heeft een half jaar cel geëist waarvan 3 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar tegen een 32-jarige man uit Enschede. Hij zou spullen hebben gestolen uit het politiebureau in Enschede. De man zou onder meer steek- en kogelwerende platen uit veiligheidsvesten hebben ontvreemd.


De verdachte beschikte sinds 2017 over een toegangspas voor het gebouw. Hij had de opdracht het politiewerk te filmen voor een documentaire. De man tekende een mediacontract en een geheimhoudingsverklaring. “Hij kreeg het vertrouwen”, aldus de officier van justitie in zijn requisitoir. Dat vertrouwen heeft de verdachte onherstelbaar beschadigd. Daarnaast heeft hij politiemensen in gevaar gebracht; zij moesten zonder veilig vest de dienst in, stelde de officier.

In de woning van de verdachte zijn onder meer vijf politiecomputers, zes sets steek- en kogelwerende platen, enkele veiligheidsvesten, een politiedongel, portofoonhoezen en (beveiligde) USB-sticks teruggevonden. De computers zijn in januari 2019 ontvreemd uit het politiebureau. In februari 2019 zijn meerdere steek- en kogelwerende platen uit veiligheidsvesten gestolen die zich bevonden in een afgesloten kleedkamer.

De verdachte zelf heeft aangegeven dat hij een doel had met de diefstal van de vesten en de computers; de andere spullen zou hij zijn vergeten in te leveren. Hij wilde misstanden aantonen, dat je gemakkelijk zonder pas binnen kunt komen en dingen kunt meenemen uit het politiebureau, zo luidde zijn verklaring.

“Dat klinkt nobel, maar dat verhaal gaat niet op”, vond de officier. “Verdachte was geen Alberto Stegemanachtige persoon, die undercover stiekem in het bureau moest zien te komen. Deze verdachte had gewoon een toegangspas en kon elk moment naar binnen. (…) Dit gaat niet over een misstand, maar over misbruik van een toegangspas. Dat is echt iets anders.”

In de nacht dat de computers zijn gestolen is de verdachte in het gebouw geweest. Op het moment dat de platen uit de veiligheidsvesten zijn ontvreemd, heeft de verdachte opvallend vaak de toegangspas gebruikt voor de bewuste kleedkamer. Op camerabeelden is te zien hoe hij op de binnenplaats van het bureau spullen inlaadt.

Gelet op de aangiftes van de politie, de politiespullen die in de woning van verdachte zijn aangetroffen en de verklaring die door verdachte is afgelegd, acht de officier diefstal en verduistering dan ook wettig en overtuigend bewezen.