ENSCHEDE - Een 34-jarige man uit Enschede is veroordeeld tot 6 maanden cel waarvan 3 voorwaardelijk voor opruiing en bedreiging. Hij had opgeroepen bakstenen door de ruit te gooien bij RIVM-directeur Jaap van Dissel en bij de burgemeester van Bodegraven. Hij deed dat in de groepschat van een kanaal van berichtendienst Telegram, waarvan hij de beheerder was.

De verdachte plaatste in de groepschat een foto van de RIVM-directeur met daarbij de teksten: "Ik ben morgen jarig" en "Ik wil graag bakstenen voor mijn verjaardag." Ook van de burgemeester van Bodegraven plaatste hij een foto, met de teksten: "Wil graag bezoek of bloemen, bakstenen zijn ook goed" en "Gooi die bakstenen maar door het voorraam."
In beide gevallen deelde hij daarbij ook een adres.

Beide slachtoffers geven aan dat zij zich ernstig bedreigd hebben gevoeld door de oproepen, nog eens extra omdat deze anoniem werden gedaan en aan een grote groep mensen waren gericht. De RIVM-directeur verklaarde dat daadwerkelijk mensen naar zijn woning waren gekomen. De burgemeester voelde zich genoodzaakt tot extra bewaking en het installeren van een camerasysteem.

Gedachtegoed gevoed
De officier haalde op zitting het dreigingsbeeld van de NCTV aan, dat waarschuwt voor polarisatie en potentieel gewelddadige eenlingen die zich gesterkt kunnen voelen om een geweldsdaad te begaan. "Verdachte heeft dit gedachtegoed - bewust - keer op keer gevoed." Het Openbaar Ministerie eiste 7 maanden cel waarvan 3 voorwaardelijk. De politierechter deed meteen uitspraak en veroordeelde de verdachte tot 6 maanden cel waarvan 3 voorwaardelijk.