ALMELO - De rechtbank Overijssel veroordeelt een 32-jarige en een 54-jarige man tot een gevangenisstraf van zeven jaar. De twee gaven leiding aan een groep die betrokken was bij meerdere geweldsincidenten in Twente. De slachtoffers werden op bijzonder hardhandige en angstaanjagende wijze bedreigd, mishandeld en gegijzeld. Naast de twee mannen veroordeelde de rechtbank nog vier andere medeverdachten tot straffen variërend van 1 jaar tot 4,5 jaar gevangenisstraf.


Lokvogels
Er was sprake van een duidelijke taakverdeling. De 32-jarige en 54-jarige hoofdverdachten bepaalden bij wie er ‘langs kon worden gegaan’, wie er gelokt moesten worden en namen zelf ook volop deel aan het geweld. De twee 24-jarige vrouwen werden ingezet als ‘lokvogels’ voor twee nietsvermoedende slachtoffers en gezamenlijk met een aantal mannen werd het geweld uitgevoerd. Slachtoffers werden toegetakeld met onder andere een boksbeugel en een mes en bedreigd met een vuurwapen.

Bang na mishandeling en intimidatie
Een aantal van de slachtoffers was na de mishandeling en intimidatie zo bang, dat ze zelfs geen aangifte durfden te doen. De groep mishandelde hun slachtoffers omdat zij nog schulden zouden hebben. Na de mishandeling werden deze schulden echter niet als ‘afgehandeld’ beschouwd.

‘Trofeeën voor de groep’
Van de geweldexplosie werden ook foto’s en video’s gemaakt, die de groep vervolgens gebruikte als ‘trofeeën’. Ze gebruikten het daarnaast als waarschuwing voor eventueel volgende slachtoffers. De rechtbank oordeelt dat de groep hiermee geraffineerd te werk ging en bijzonder angstaanjagende situaties hebben veroorzaakt.

Straffen medeverdachten
Naast de twee hoofdverdachten, werden ook vier medeverdachten door de rechtbank veroordeeld. De twee mannelijke medeverdachten krijgen een gevangenisstraf van 1 jaar en 4,5 jaar opgelegd. De twee 24-jarige vrouwen zijn ook veroordeeld tot celstraffen: 42 maanden onvoorwaardelijk en 23 maanden, waarvan 12 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar. Nog een andere verdachte moet zich in september verantwoorden voor de rechter.