ENSCHEDE - De politie heeft woensdagavond een 19-jarige man uit Enschede aangehouden aan de Hoge Boekelerweg in Enschede. Er kwam een melding binnen over een wapen dat de verdachte bij zich droeg. Agenten namen deze melding vanzelfsprekend serieus en gingen met spoed naar de genoemde locatie. Later bleek het om een balletjespistool en dus een nepwapen te gaan.


Regelmatig worden agenten op straat geconfronteerd met jongeren die nepvuurwapens bij zich hebben. Vaak zijn deze replica’s nauwelijks van echt te onderscheiden. Zeker niet voor een agent die op straat in een split second moet beslissen of hij moet ingrijpen of niet.

Op vakantie

In de praktijk blijkt dat het nogal eens voorkomt dat mensen een nepvuurwapen in huis hebben. Ze hebben het meegenomen tijdens een vakantie in het buitenland of besteld via internet. De nepwapens worden vaak gekocht als speelgoed, maar kunnen ook voor andere zaken worden aangeschaft, bijvoorbeeld om mee te dreigen tijdens een overval.

Koop geen nepwapens

Jongeren en hun ouders zijn zich er vaak niet van bewust hoe de politie reageert als iemand met een nepwapen rondloopt. Daarnaast beseft men niet welke dreiging ervan uitgaat als ze ermee de straat opgaan. Mensen schrikken vaak enorm als ze iemand met een wapen zien. De politie waarschuwt dan ook; schaf nepwapens niet aan en loop er al helemaal niet mee over straat. Met de vakanties in aantocht kan het onschuldig lijken om een nepwapen vanuit het buitenland mee te nemen, maar de gevolgen kunnen groot zijn.

Gevolgen

De verdachte in deze Enschedese zaak heeft enkele uren vastgezeten. Het Openbaar Ministerie (OM) zal een beslissing nemen over de gevolgen voor de man.

Rondlopen met een nepvuurwapen is een misdrijf en de straffen kunnen oplopen tot negen maanden cel of een geldboete tot ruim 20.000 euro.