ENSCHEDE - Twee broers uit Enschede zijn vrijgesproken van het mishandelen van twee beveiligers van een uitgaansgelegenheid in Saasveld. De politierechter van de rechtbank Overijssel oordeelt dat er onvoldoende bewijs is dat de 22-jarige en 20-jarige mannen hiervoor verantwoordelijk zijn.


Zware mishandeling
Uit de dossiers komt onvoldoende naar voren dat de broers verantwoordelijk zijn voor het geweld tegen de beveiligers. Dit zou gebeurd zijn tijdens een grote vechtpartij bij een uitgaansgelegenheid in Saasveld op 12 augustus 2019. In het tumult zou de 22-jarige broer een beveiliger zwaar hebben mishandeld. Het slachtoffer liep een gebroken neus, een zware hersenschudding en meerdere littekens op. Zijn jongere broer werd verdacht van mishandeling, hij zou een beveiliger hebben geslagen.

Tegenstrijdige verklaringen
Er zijn veel getuigenverklaringen die in tegenspraak zijn. In de zaak van de 20-jarige man vond de politierechter de enige belastende getuigenverklaring onvoldoende. Het dossier van de 22-jarige man bevat daarentegen veel getuigenverklaringen die op verschillende punten niet overeenstemmen. Er waren namelijk verklaringen van ‘onafhankelijke’ getuigen die een andere persoon aanwezen dan de verdachte. De politierechter spreekt beide mannen daarom vrij. De gevraagde schadevergoedingen worden dan ook afgewezen.

Strafeis
De officier van justitie vond wel bewezen dat de broers betrokken waren bij het uitgaansgeweld. Hij vroeg voor de 22-jarige broer om een celstraf van 8 maanden en in de zaak van de 20-jarige om een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 weken met een proeftijd van 2 jaar. De oudere broer is in het verleden eerder veroordeeld voor geweldsmisdrijven. De advocaten van de broers vroegen om vrijspraak, zij wezen ook naar de tegenstrijdige getuigenverklaringen in de dossiers.