HENGELO - Kerstnacht 2019 eindigde het leven van een 27-jarige vrouw op de koude grond bij haar auto aan de Hampshire in Hengelo (Overijssel). Ze zou met zeven messteken om het leven zijn gebracht door een 28-jarige man uit Hengelo. Tegen hem is dinsdag 12 januari voor de rechtbank in Almelo een celstraf van achttien jaar en tbs met dwangverpleging geëist.


Totaal onverwacht en zonder enige aanleiding zou de verdachte de vrouw van achteren hebben vastgegrepen en hebben gestoken, nadat hij haar was gevolgd vanaf haar werk in een café in de binnenstad naar haar auto die op ongeveer zeven minuten lopen stond geparkeerd.

“Er bestaat geen twijfel over de vraag wie de vrouw heeft gedood. De verdachte staat op camerabeelden terwijl hij haar achtervolgt, forensisch onderzoek bevestigt zijn betrokkenheid bij het delict. De verdachte heeft zelf verklaard dat hij de vrouw heeft gestoken”, aldus de officier van justitie in haar requisitoir.

De man is moord ten laste gelegd. Volgens het Openbaar Ministerie Oost-Nederland is er voldoende bewijs dat hij de vrouw met voorbedachten rade om het leven heeft gebracht.

In de zeven minuten waarin hij de vrouw met vaste tred volgde, had hij “uitgebreid de tijd om (…) na te denken over de betekenis en de gevolgen van zijn voorgenomen daad en zich daar rekenschap van te geven”. Ook zijn gedrag na het delict duidt erop dat hij heeft nagedacht over zijn handelen, stelde de officier. Zo dumpte hij het mes in het water en verstopte hij zijn jas onder vuil in een vuilcontainer.

De verdachte heeft nooit antwoord gegeven op de vraag waarom hij de vrouw heeft doodgestoken. Ook politieonderzoek heeft geen duidelijk motief opgeleverd. De twee kenden elkaar niet. Ze hadden die bewuste avond geen contact met elkaar gehad. Er zijn geen aanwijzingen dat hij haar wilde beroven. Er is geen bevestiging gevonden voor seksueel misbruik.

In het licht van de voorbedachten rade is opgevallen dat op de laptop van de verdachte op 12 december 2018, ruim een jaar voor de moord, een nieuwsitem werd aangeklikt met de term ‘de meest bloederige kerstmoorden’ en in dat zelfde tijdsbestek ‘jonge vrouw overleden na steekpartij in Rotterdam’.

De officier van justitie: “Hoewel de verdachte dit tijdens zijn verhoor simpel heeft weggewuifd als “giswerk” en “onzin”, blijft het een opvallend gegeven dat past in het scenario dat verdachte al veel langer en eerder met het idee heeft gespeeld om iemand van het leven te beroven.”

De officier vermoedt dat de verdachte lijdt aan meer stoornissen dan door het Pieter Baan Centrum vastgesteld. Ze stelt dat op basis van het gedrag dat hij in het verleden heeft getoond en de daaraan gekoppelde diagnoses, in combinatie met het misdrijf en het gedrag dat hij op meerdere moment tijdens de zittingen heeft vertoond. De verdachte heeft daar laten zien dat hij onvoorspelbaar, ongepast en agressief kan reageren. Zonder behandeling is de kans groot dat hij opnieuw een ernstig geweldsdelict begaat, aldus de officier ter onderbouwing van de strafeis van een jarenlange celstraf en tbs met dwangverpleging.