BRUMMEN/HOF VAN TWENTE - De rechtbank veroordeelt een 60-jarige man uit de gemeente Hof van Twente tot de maximale taakstraf van 240 uur met daarbij een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden voor het oplichten van een echtpaar. De rechtbank veroordeelt de man ook voor het witwassen van geld. Hij moet een ton aan de slachtoffers terugbetalen.

De man hielp in 2016 als adviseur de slachtoffers uit Brummen om 100 duizend euro van hun spaargeld te beleggen in een 'zekere' investering. In werkelijkheid sluisde hij het geld door naar een eigen bankrekening. Hij gebruikte het geld voor privédoeleinden. Toen de slachtoffers naar het geld informeerden loog de man dat een criminele organisatie het geld had weggenomen.

Misbruik van vertrouwen

De slachtoffers dachten dat zij de man konden vertrouwen, omdat hij ze eerder in dienst van een bonafide advieskantoor had geholpen bij financiële zaken. De man maakte op grove wijze misbruik van dat vertrouwen. Hij dupeerde de slachtoffers voor een bedrag van 100 duizend euro, een bedrag waar het echtpaar zo'n

25 jaar voor had gespaard.


Strafbepaling

De officier van justitie eiste een gevangenisstraf van 9 maanden, waarvan 3 maanden voorwaardelijk. De rechtbank kwam tot een lagere straf vanwege het tijdsverloop. Verder heeft de man een blanco strafblad en psychische beperkingen. De rechtbank legt daarom de maximale taakstraf op, in combinatie met een langere voorwaardelijke gevangenisstraf. De voorwaardelijke straf is om te voorkomen dat de man - die nog steeds financiële problemen heeft en de illusie koestert dat hij veel geld gaat verdienen - opnieuw de fout in gaat. Om dezelfde redenen stelt de rechtbank de proeftijd op 3 jaar.

Tot slot moet de man de volledige 100 duizend euro aan de slachtoffers terugbetalen.