ENSCHEDE - Het Openbaar Ministerie eiste vandaag een gevangenisstraf van 4 jaar tegen een 24-jarige verdachte uit Enschede, die in de nacht van 22 op 23 augustus 2020 een aanrijding in Enschede veroorzaakte. Daarbij vonden twee mannen de dood. De officier van justitie vandaag voor de rechtbank in Almelo: “Het is een zaak die twee families in diepe rouw heeft gedompeld. Families die altijd het gemis van hun dierbaren zullen blijven voelen, elke feestdag, elke verjaardag, elk speciaal moment waarop ze dan moeten denken: ‘had hij er maar bij kunnen zijn’.”

In die bewuste nacht reed de verdachte op de Oldenzaalsestraat, op het moment dat een auto met drie inzittenden een parkeervak uitreed en direct een u-bocht maakte over de weg. Vervolgens botsten de twee voertuigen hard.

Uit onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut bleek dat de verdachte veel te hard reed (vlak voor de aanrijding tegen de 100 kilometer per uur daar waar 50 is toegestaan) en onder invloed was van drugs en alcohol. Had de man zich aan de normale snelheid gehouden, dan was de aanrijding (volgens dat onderzoek) voorkomen geweest.

Twee mannen uit Hengelo overleefden het incident niet, een derde persoon op de achterbank raakte gewond. Het OM: “Het verlies trachtte de familie vandaag voor de rechtbank onder woorden te brengen, maar dat geeft in geen velden of wegen een goede beschrijving van het totale gevoel van gemis en rouw.”

De Enschedeër gedroeg zich de nacht van het ongeluk volgens het OM zodanig dat een aan zijn schuld te wijten verkeersongeval heeft plaatsgevonden, waardoor twee personen zijn overleden: “Ik kom tot de conclusie dat het rijgedrag van verdachte dient te worden beoordeeld als roekeloos rijgedrag”, zei de officier van justitie tijdens zijn requisitoir. Naast een gevangenisstraf van 4 jaar eiste het OM ook een ontzegging van de rijbevoegdheid van 5 jaar.