HENGELO - Het Openbaar Ministerie heeft vandaag voor de rechtbank in Overijssel een werkstraf van 160 uur en een maand (voorwaardelijke) gevangenisstraf geëest tegen een 49-jarige werkgever uit Hengelo voor het overtreden van de Arbeidsomstandighedenwet, de Arbeidstijdenwet en het beïnvloeden van twee getuigen. In oktober 2018 raakte een minderjarige jongen levensgevaarlijk gewond na een val van enkele meters uit een werkbak van een verreiker, een soort heftruck. De destijds 15-jarige werknemer liep hierdoor ernstig letsel op aan zijn hoofd.

Levensbedreigend letsel na val
Op 6 oktober 2018 verrichtten twee jongens schoonmaakwerkzaamheden aan de dakgoten van een bedrijfspand in Hengelo. De 49-jarige verdachte is de eigenaar van dit bouw- en grondwerkbedrijf. De jongens gebruikten vanwege de hoogte van de dakgoten, een verreiker. De 15-jarige jongen stond in de werkbak terwijl de andere jongen het voertuig bestuurde. Tijdens het rijden, kwam een element van de werkbak los waardoor het slachtoffer eruit viel en op zijn hoofd terecht kwam. Hij werd met levensbedreigend letsel naar het ziekenhuis gebracht.

Verantwoordelijkheid van werkgever
De arbeidsinspectie en de politie hebben – onder leiding van het OM – het arbeidsongeval onderzocht. De risico’s waren niet in kaart gebracht en de jongens waren niet goed voorgelicht over en bekend met de risico’s van het werken met een verreiker. Daarnaast voldeed de verreiker niet aan de veiligheidseisen en werd met de werkbak gewerkt waarvoor deze niet bedoeld was.

Daarnaast verwijt het OM de verdachte dat hij als werkgever de jongen werkzaamheden heeft laten verrichten die niet toegestaan zijn voor kinderen onder de 16 jaar. En dat daarnaast bij deze werkzaamheden een ongeval heeft plaatsgevonden dat ernstig letsel heeft veroorzaakt. Dit heeft in deze zaak ernstige gevolgen gehad voor de 15-jarige werknemer. Als laatste verdenkt het OM de verdachte ervan dat hij twee getuigen heeft beïnvloed om andere verklaringen af te leggen.

Strafeis
“De gemakzucht waarmee de werkgever jonge jongens aan het werk zet zonder dat hij weet welke regels exact van toepassing zijn, zonder dat hij weet wat er precies in de bedieningshandleiding van de verreiker staat, zonder de risico’s goed in beeld te hebben gebracht en hij hen desondanks met een ongekeurde werkbak op hoogte te laten werken is zeer kwalijk. De verdachte heeft nagelaten zijn verantwoordelijkheden na te komen. Toen vervolgens een zeer ernstig ongeval gebeurde met één van zijn jeugdige werknemers, heeft hij ook nog eens geprobeerd om een en ander te verdoezelen om onder nog meer problemen uit te komen. Een zeer kwalijke gang van zaken die onnodig druk bij de getuigen heeft neergelegd,” aldus de officier van justitie. Het OM ziet een taakstraf van 160 uur en een maand (voorwaardelijke) gevangenisstraf met een proeftijd van 2 jaar als een passende afdoening.

De rechtbank deed direct uitspraak in deze zaak. De rechter legde de verdachte een boete van 20.000 euro op waarvan 15.000 euro voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar.