ENSCHEDE - De rechtbank Overijssel oordeelt dat een 29-jarige man schuldig is aan het doodsteken van zijn moeder, maar ontslaat hem van alle rechtsvervolging. Volgens de rechtbank kan het de man niet worden aangerekend dat hij zijn moeder doodstak, gelet op zijn psychische toestand. Wel legt de rechtbank de man de maatregel tbs met dwangverpleging op.


Psychotische overtuigingen

Op 12 februari 2022 ging de man naar het huis van zijn moeder in Enschede. Hij hoorde stemmen in zijn hoofd en dacht dat zijn moeder hem bespioneerde. Toen hij op haar telefoon WhatsApp-berichten tussen haar en haar buurman over hemzelf aantrof, werden zijn psychotische overtuigingen dat hij in de gaten werd gehouden en dat zijn moeder samenspande met haar buurman, bevestigd. Hij wilde zijn moeder het zwijgen opleggen. Hij sloeg op haar in, probeerde haar te wurgen en stak haar vervolgens met een mes uit de keukenlade meerdere keren, waarvan een keer in de borst. Die steek bleek dodelijk.


Volledig ontoerekeningsvatbaar

De rechtbank is van oordeel dat het gedrag van de man volledig gestuurd werd door zijn psychose en dermate werd beïnvloed door paranoïde wanen, dat hij hier nauwelijks tot geen grip op had. Uit het onderzoek van de psycholoog en psychiater blijkt dat de man lijdt aan schizofrenie en een persoonlijkheidsstoornis heeft. De rechtbank ontslaat de man van alle rechtsvervolging maar legt hem wel tbs met dwangverpleging op. Hij heeft en intensieve behandeling nodig voor zijn stoornissen voordat hij terug kan keren in de maatschappij. Zonder deze behandeling is de kans op herhaling en het gevaar voor anderen groot.