ENSCHEDE - De wegens doodslag veroordeelde 38-jarige Cumali A. uit Steenwijk is aangehouden in Turkije en zit daar zijn gevangenisstraf van 10 jaar uit. Hij werd in Nederland veroordeeld voor de moord op zijn 18-jarig nichtje Denise Celik in een hotel in Enschede in 2004.


Nederland deed in 2016 een verzoek aan Turkije om de opgelegde straf over te nemen. Eind vorige week werd duidelijk dat de man op 13 april 2022 in Turkije is aangehouden en sindsdien zijn straf uitzit.

De man vluchtte na de moord naar Duitsland, van waaruit hij naar Turkije vloog. De rechtbank Almelo sprak hem in 2007 vrij. In hoger beroep werd hij na vier terechtzittingen door het gerechtshof Arnhem veroordeeld tot 10 jaar cel vanwege doodslag. Nederland plaatste hem op de nationale opsporingslijst. Het onderzoek naar de verblijfplaats van de veroordeelde is gedaan door FastNL, het speciale politieteam dat voortvluchtigen opspoort.

Behalve de straf van 10 jaar moet A. ook een eerder aan hem opgelegde voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden uitzitten. Dit voorwaardelijk deel hoort bij een gevangenisstraf van 18 maanden die hij in 2003 door de rechtbank Zwolle-Lelystad kreeg opgelegd vanwege een overval op een woning en de mishandeling en beroving van de bewoner. Aan de voorwaardelijke straf was een proeftijd verbonden van twee jaar, waarin A. zich niet schuldig mocht maken aan een strafbaar feit.

De moeder van Denise Celik is inmiddels geïnformeerd over de aanhouding van A.