ENSCHEDE - Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland heeft vrijspraak gevraagd voor de 25-jarige verdachte uit Enschede die is aangehouden na de dood van een 26-jarige man uit Enschede. De man overleed als gevolg van een kortstondige vechtpartij die plaatshad in nacht van 22 op 23 augustus 2020. De verdachte was mishandeling met de dood tot gevolg ten laste gelegd.

Wat het OM betreft kan de verdachte zich beroepen op noodweer of noodweerexces. Hij is die nacht samen met een 26-jarige vriend aangevallen door het later dodelijke slachtoffer en twee van zijn vrienden. Dat gebeurde in de binnenstad van Enschede. De verdachte heeft zichzelf verdedigd, en is daarmee binnen de grenzen van de wet gebleven, concludeerde de officier van justitie tijdens de rechtszitting in Almelo.“

Slechts in 50 seconden zijn er levens van jonge mensen ingrijpend veranderd. Alle betrokkenen moeten leren leven met de gevolgen van de vechtpartij”, zei de officier in haar requisitoir.

Ze wees ook op de gevolgen die het delen van beelden op sociale media heeft gehad in deze zaak. Op die beelden is te zien hoe het slachtoffer neervalt na een klap van de 25-jarige verdachte. De context bij de beelden ontbrak. De officier deed een oproep: “Denk na over de impact op betrokkenen. Ik roep iedereen op terughoudend te zijn met het delen van beelden in dit soort zaken.

”Wie alle beelden bekijkt en de verklaringen leest, ziet dat het slachtoffer en twee van zijn vrienden op de verdachte en een vriend aflopen. De 25-jarige verdachte wordt vanuit het niets op de grond geduwd. Vervolgens wordt in de richting van de verdachte en zijn vriend geschopt en geslagen. Bij de vechtpartij die ontstaat, wordt over en weer geweld gebruikt, schetste de officier. Ook door het latere slachtoffer, op meerdere momenten.

Hij is degene die de 25-jarige naar de grond werkt.

Waarom de twee uit het niets - van achteren - zijn aangevallen, is niet duidelijk geworden. Het groepje van het slachtoffer is de twee mannen even daarvoor voorbij gelopen, op weg naar een café. De twee staan op dat moment tegen de muur van een winkel te praten met een meisje. Het latere slachtoffer loopt eerst door, richting café, maar keert enige minuten later terug.

Juridisch is onder meer van belang of de ‘noodweersituatie’ onafgebroken heeft bestaan vanaf het moment van de aanval tot aan het moment van de dodelijke klap. Wat de officier betreft is dat het geval. Ze vindt dat aan alle vereisten voor een beroep op noodweer is voldaan. Er is geen moment geweest waarop de aanval is geëindigd, is haar conclusie. Zij stelt dat alles heel snel is gegaan. Het gevecht heeft nog geen minuut geduurd. Binnen dat tijdsbestek hebben de ‘aanvallers’ het gevecht niet gestaakt. Kort voor de fatale klap staat het slachtoffer even met de handen iets omhoog, maar daaruit kan niet worden afgeleid dat hij wil stoppen met vechten, aldus de officier.

In totaal zijn in deze zaak vier verdachten aangehouden. Twee mannen van 21 jaar uit Enschede, die in het gezelschap van het slachtoffer verkeerden, en betrokken waren bij de vechtpartij, is openlijke geweldpleging ten laste gelegd. Tegen deze twee mannen is een werkstraf van honderd uur geëist. Of de 26-jarige verdachte die samen met de 25-jarige werd belaagd, strafrechtelijk wordt vervolgd, moet nog worden beoordeeld.

Uitspraak 14 september.