ENSCHEDE - De rechtbank Overijssel spreekt een 33-jarige man uit Enschede vrij van het veroorzaken van een vuurwerkontploffing met dodelijke afloop in de oudejaarsnacht van 2018. Er is onvoldoende bewijs dat hij het illegale vuurwerk plaatste en vervolgens afstak. De rechtbank veroordeelt de man wel voor het afsteken van illegaal vuurwerk eerder op de avond.

Belastende verklaringen niet voldoende betrouwbaar
De rechtbank spreekt de man vrij omdat het dossier onvoldoende wettig en overtuigend bewijs bevat om te kunnen oordelen dat hij het is geweest die vuurwerk op de aanhanger zette en afstak. Er zijn twee belastende getuigenverklaringen maar die zijn naar het oordeel van de rechtbank niet voldoende betrouwbaar.

Onaanvaardbare veiligheidsrisico’s
De rechtbank veroordeelt de Enschedeër wel tot een gevangenisstraf van zeventien dagen voor het afsteken van illegaal vuurwerk eerder op de avond. Daarbij nam hij onaanvaardbare risico’s. Hij stak midden in een woonwijk samen met een buurtgenoot zwaar vuurwerk af, met een zelfgebouwde mortierstellage, in het bijzijn van volwassenen en jonge kinderen. Omdat de man zeventien dagen in voorarrest heeft gezeten, hoeft hij niet terug naar de gevangenis.