Een huis verbouwen of goed opruimen zorgt vaak voor een frisse, nieuwe uitstraling. Maar voordat je van het eindresultaat kunt genieten, stapel je meestal eerst bergen afval op. Denk aan oud hout, puin, tegels, isolatiemateriaal of kapotte keukenkastjes. Hoe raak je dat allemaal kwijt? En waar moet je in Enschede zijn als je zelf afval wilt brengen? We vertellen je in deze blog hoe je jouw bouwafval verantwoord en efficiënt verwerkt.
Wat valt er onder bouw- en sloopafval?
Tijdens een verbouwing verzamel je vaak meer soorten afval dan je denkt. Bouw- en sloopafval bestaat bijvoorbeeld uit:
- Hout (zoals kozijnen of planken)
- Steenachtig materiaal (zoals beton, bakstenen en tegels)
- Metaal
- Gipsplaten
- Kunststof
- Isolatiemateriaal
Het is belangrijk om deze materialen zoveel mogelijk te scheiden. Dat is niet alleen beter voor het milieu, maar ook vaak goedkoper. Gescheiden afval wordt namelijk anders verwerkt dan gemengd bouwafval.
Zelf afval brengen of laten ophalen?
Je hebt twee opties: zelf naar een afvalbrengpunt rijden of een container laten plaatsen. Als je maar een paar kuub hebt en toegang hebt tot een aanhanger of busje, is zelf wegbrengen naar het afvalbrengpunt Enschede een prima oplossing. Het voordeel: je betaalt vaak per kilo en kunt zelf bepalen wanneer je het afval afvoert.
Wil je gemak of heb je te maken met grote hoeveelheden? Dan is een afvalcontainer huren verstandiger. Die wordt bij je thuis geplaatst en later weer opgehaald. Dit bespaart je ritten naar de milieustraat, maar je betaalt wel een vast bedrag voor huur en verwerking.
Hoe werkt het bij afvalbrengpunt Enschede?
Bij het afvalbrengpunt Enschede kun je als inwoner terecht met jouw bouwafval. Zorg wel dat je je afval vooraf sorteert. Bij aankomst wordt vaak gewogen hoeveel je brengt, tenzij je gebruik maakt van een vast tarief of milieupas. De medewerkers ter plaatse wijzen je naar de juiste containers voor verschillende afvalsoorten.
Belangrijke tips voor je bezoek:
- Neem altijd je legitimatie en afvalpas mee.
- Check van tevoren of jouw type afval geaccepteerd wordt.
- Laad je aanhanger logisch in (eerst puin, dan hout, etc.) zodat je makkelijk kunt lossen.
- Let op de openingstijden, vooral op zaterdagen kan het druk zijn.
Veelgemaakte fouten voorkomen
Wat je liever niet doet: alles op één hoop gooien. Gemengd bouwafval wordt zwaarder belast dan gescheiden afval. Ook het illegaal dumpen van puin in openbare containers of natuurgebieden komt helaas voor, maar is strafbaar én schadelijk voor het milieu.
Let ook goed op wat wel en niet mag bij het afvalbrengpunt. Verfblikken met inhoud, asbest of chemisch afval moeten apart worden ingeleverd of zijn in sommige gevallen zelfs helemaal niet toegestaan.
Slim plannen bespaart tijd en geld
Als je vooraf een planning maakt voor het afvoeren van afval, werk je efficiënter. Maak bijvoorbeeld na iedere verbouwingsfase een rit naar het afvalbrengpunt in Enschede. Zo voorkom je dat je werkruimte volloopt en houd je overzicht. Ook handig: check aanbieders zoals RodeBak.nl voor actuele informatie over het inleveren van afval en de verschillende afvalstromen.