HOORN - Oktober is de Maand van de Geschiedenis. Onder het motto 'Ontdek gisteren, begrijp vandaag' besteedt ook het Westfries Museum aandacht aan belangrijke geschiedkundige gebeurtenissen. Zo is op zaterdagavond 8 oktober het museum gratis geopend voor een vertelling van Ad Geerdink, vanwege de viering van de Slag op de Zuiderzee in Hoorn. Maar de hele maand oktober kan jong en oud op ontdekkingstocht in het museum. Bovendien valt tot 27 november nog de indrukwekkende tentoonstelling 'Hoge Luchten, Schatten uit het Rijks' te zien. Grijp deze kans aan om het museum in zijn oude luister nog eenmaal te bewonderen: per 1 januari 2023 sluit het Westfries Museum tot medio 2025 voor een grootscheepse restauratie en vernieuwing.


Hoorn viert de Slag op de Zuiderzee

Op zaterdag 8 oktober en zondag 9 oktober staat de binnenstad van Hoorn in het teken van de Slag op de Zuiderzee. Op zaterdagavond is de opening in de Oosterkerk om 19.00 uur. Geniet daarna van muziek, theater, vertellingen, dans, poëzie en meer op zeven verschillende cultuurlocaties in de binnenstad. In het Westfries Museum neemt meesterverteller Ad Geerdink je mee in een korte lezing van 20 minuten naar die roemruchte zeeslag op het Hoornse Hop. Hij onthult de geheimen en verhalen achter de beker van Bossu en zijn eigenaar, de Zuid-Nederlandse edelman Maximilaan Hénin-Liétard. Deze graaf van Bossu vocht als admiraal aan Spaanse zijde en verloor de Slag, maar was misschien wel minder pro-Spaans dan we denken...

Tijden: 20.00, 20.30, 21.00, 21.30, 22.00 uur. Iedereen is welkom in de Schutterijzaal, de entree is gratis.

De Halve Maen even terug in Hoorn

En kun je er niet genoeg van krijgen: op zondag 9 oktober kan jong en oud vanaf 12.00 uur genieten in het havengebied van historische acteurs, mastklimmen, theater, verhalenkamers, maar ook van een oude bekende: de Halve Maen. Speciaal voor dit weekend is dit prachtige museumschip even terug in de Hoornse wateren en kan iedereen gratis een kijkje nemen aan boord. Kijk voor het hele programma op www.slagopdezuiderzee.nl.

Herfstvakantie-activiteiten

Van 15 tot en met 30 oktober is het herfstvakantie. Ook dan is het Westfries Museum een ontdekkingstocht waard, voor jong en oud. In de meer dan 25 kleine en grote schatkamers liggen de verhalen voor het oprapen: van het harnas van een zeeheld tot een vlucht boven een 17e-eeuwse stad in Virtual Reality. Volg je het Familiespoor 'Dieren in het museum' dan ga je op zoek naar de dieren op schilderijen, via een leeuw op een schip, hondjes-memory, een schildpad in je drinkglas en nog heel veel meer! Naar het Rariteitenkabinet bijvoorbeeld, waar ook dieren zijn die misschien wel helemaal niet hebben bestaan, zoals eenhoorns. De tocht voert je ook langs het museumselfie-station, waar je met een dier op de arm op de foto kunt.

Deel je foto en tag @westfriesmuseum op Instagram of Facebook. Zo maak je kans op een leuke prijs.

Het Familiespoor is geschikt voor 6 tot en met 12 jaar en is gratis verkrijgbaar aan de balie van het museum.

Museum Mysterie-tour

Liever op ontdekkingstocht via een audiotour? Volg dan de gratis Museum Mysterie-tour en kom nog meer verborgen verhalen tegen in elke kamer van het museum. Stap daarna via de VR Experience de geschiedenis in en bezoek de stad Batavia in 1627 in om deze tijdreis spectaculair af te ronden. Jeugd tot 18 jaar heeft altijd gratis toegang tot het Westfries Museum. De VR Experience kan bij de balie ingeboekt worden; zowel volwassenen als kinderen betalen hiervoor 2,50 per persoon. Voor meer informatie: www.wfm.nl.

Hoge Luchten met Rijksmuseumschatten

En er valt nog zoveel meer te ontdekken in het museum. De tentoonstelling 'Hoge Luchten, Schatten uit het Rijks' toont 40 onbekende parels uit de collectie van het Rijksmuseum - verrijkt met pronkstukken uit de eigen collectie. Schilderijen, prenten en tekeningen over lucht boven én in steden met als motto 'Stadslucht Maakt Vrij'. Drijf mee met de wolken langs stads- en vergezichten van onder meer Springer, Van Goyen, Maris, Avercamp en Breitner. Maar ook langs lokale en regionale stadsgezichten in onze aanvullende exposities Westfriese Hoge Luchten en Stadspoorten van Hoorn. De tentoonstelling Hoge Luchten - de derde in de vierdelige tentoonstellingenreeks 'Schatten uit het Rijks' – is nog te zien tot en met 27 november 2022.

Het aftellen is begonnen...

Nog maar drie maanden te gaan tot de museumhekken sluiten, en daarmee het monumentale museumgebouw. Vanaf 1 januari 2023 tot en met de zomer van 2025 sluit het Westfries Museum haar deuren vanwege een uitgebreide verbouwing en renovatie. Kom dus nog snel een kijkje nemen!