ENSCHEDE - De eerste eikenprocessierupsen zijn uit het ei gekomen. Dat betekent dat de vroege bestrijding van de rups gaat beginnen. Als de weersomstandigheden meezitten gebeurt dit vanaf maandag 19 april.In totaal worden meer dan 23.000 eiken in Enschede 2 keer behandeld met een biologisch bestrijdingsmiddel.

Op enschede.nl/eikenprocessierups staat een bestrijdingskaart. Daarop valt op straatniveau te zien welke eiken worden behandeld met welk biologische bestrijdingsmiddel.

Bestrijding met aaltjes en bacteriën
Vanaf maandag begint de vroege bestrijding met aaltjes in een klein deel van de eiken. Aaltjes zijn microscopisch kleine wormpjes die niet tegen UV-licht kunnen. Daarom worden ze tussen zonsondergang en zonsopkomst in de eik gespoten. Als dit goed gebeurt verminderen zij 40 – 60% van de eikenprocessierupsen in de boom.

Het grootste deel van de Enschedese eiken wordt vanaf eind april behandeld met bacteriën. Dat is het moment dat het blad aan de eikenbomen komt en de bacteriën hun werk kunnen doen.

De precieze startdatum ligt aan het weer
De aaltjes doen hun werk namelijk het beste als
- het niet regent tijdens en kort nadat ze in de eik worden gespoten
- het niet te hard waait tijdens en kort nadat ze in de eik worden gespoten
- de nachttemperatuur boven de 4 graden is.

Dat zijn veel factoren om rekening mee te houden. Daarom kan de planning per dag veranderen.

Overlast van de machine
Zowel de aaltjes als de bacteriën worden met veel kracht hoog in de boom gespoten. Dat geeft wat geluidsoverlast, zeker als de tractor met aanhanger ’s avonds en ’s nachts voorbij komt. Ook kunnen door de kracht oude, achtergebleven brandharen van de eikenprocessierups uit de boom loskomen. Die kunnen irritaties veroorzaken. Het advies is om ramen en deuren dicht te houden als de machine voorbij komt. Omdat de bestrijding erg afhankelijk is van het weer, is niet van tevoren te zeggen waar en wanneer de machine precies langskomt. Elke eik wordt 2 keer behandeld.