ENSCHEDE - Vandaag zette gemeente Enschede een groene stap richting 'Enschede als een groot groen park'. 3.000 inwoners bemachtigden vandaag een boompje op 11 verschillende locaties in de stad. Samen met burgemeester Roelof Bleker was er op Cbs De Koning een feestelijke opening van de bomenactie.


60% van de grond in Enschede is in het bezit van inwoners. Dat betekent dat ook het stukje tuin van inwoners bijdraagt aan onze ambitie om van Enschede een groot groen park te maken. Daarnaast willen we als gemeente de komende jaren 170.000 nieuwe bomen laten groeien in onze gemeente, voor iedere inwoner een boom! Om inwoners een handje te helpen bij het vergroenen van hun tuin konden zij vandaag een gratis boompje (± 50 cm hoog) ophalen op 11 verschillende locaties; in de binnenstad en op 10 schoolpleinen.

EEN HAAGBEUK, MEIDOORN OF VELDESDOORN

Bij de keuze van de soorten bomen is gelet op makkelijk te onderhouden boompjes die van nature in deze streek voorkomen. Op een aantal locaties waren GroenBlauw tuincoaches aanwezig. Zij gaven adviezen over welke bomen het beste passen bij tuin of balkon. Angelien Hoppen, coördinator van de Groene Loper Enschede : "We geven inwoners graag advies over welke boom geschikt is in hun tuin of op hun balkon en hoe ze deze kunnen onderhouden. Maar ook voor andere vragen over biodiversiteit of klimaatadaptatie kunnen inwoners bij ons terecht. Vandaag was een mooi moment om de tuincoaches onder de aandacht te brengen en inwoners op een laagdrempelige manier tuinadvies te geven". Inwoners kunnen voor GroenBlauw tuinadvies contact opnemen met de tuincoaches via de website van GroenBlauw Enschede.

ENSCHEDE IS AL GROEN, MAAR HET MOET NOG GROENER

Enschede wil een aantrekkelijke, duurzame stad zijn met schone lucht en blije inwoners. Nu én later, waarbij zij vanuit het buitengebied via groene parken en straten zo de groene binnenstad inlopen. "Een groener Enschede begint bij jezelf. Als gemeente zijn we hier druk mee bezig, maar we helpen inwoners ook graag een handje. Samen gaan we voor dat groene park!", zegt Wethouder Leefomgeving Marc Teutelink. "De komende jaren zetten we ons in om het huidige groen beter te beschermen en beter te benutten. Denk aan het onderhoud van bomen, maar ook aan groene parken benutten voor sport, spel en ontspanning”. Daarnaast is groen ook steeds meer een vast element bij bouwprojecten. Bij nieuwbouw bijvoorbeeld moet groen als uitgangspunt worden genomen, of standaard op de checklist staan en verlaten terreinen kunnen we (tijdelijk) vergroenen.