ENSCHEDE - In Enschede staan we stil bij het herdenken en vieren van onze vrijheid. Het landelijk thema in 2023 is ‘leven met oorlog’. Op 4 mei starten de herdenkingsplechtigheden met een concert in de Grote Kerk. Op 5 mei worden er Vrijheidsmaaltijden in de stad georganiseerd. Ook in Glanerbrug vinden herdenkingsplechtigheden plaats en wordt op 5 mei om 21.00 uur het vrijheidsvuur ontstoken.


PROGRAMMA IN ENSCHEDE

4 mei Dodenherdenking

17.00 uur Esther Schopman bespeelt de beiaard van de Grote Kerk op de Oude Markt.
18.00 uur Herdenkingsconcert in de Grote Kerk. Zie voor kaartverkoop: Capella Enschede
19.00 uur Verzamelen voor de Stille Tocht voor het stadhuis.
19.10 uur: Stille Tocht. Route: Langestraat, Oude Markt, Marktstraat, Brammelerstraat, M.H. Tromplaan en Volkspark.
19.30 uur Herdenking in het Volkspark bij de beeldengroep van Mari Andriessen.
Jade Ooms, junior Stadsdichter en Hugo Beltman, voorzitter studentenvereniging Taste, dragen gedichten voor. Bert Woudstra spreekt over leven met oorlog. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door de blazers van het Valerius Ensemble.
20.00 uur 2 minuten stilte. Aansluitend is er gelegenheid om bloemen te leggen.
20.15 uur Afsluiting bijeenkomst in het Volkspark
21.00 uur Theater na de Dam: De Strijdbaren. Een voorstelling van jongeren
(Theatermakerij) in het Stadhuis van Enschede (toegang gratis, beperkt aantal plekken, aanmelden via De Strijdbaren - Theater Na de Dam)

5 mei Bevrijdingsdag

In heel het land worden op 5 mei Vrijheidsmaaltijden georganiseerd. Het 4 en 5 mei comité Enschede organiseert in samenwerking met Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede op 5 mei een vrijheidslunch in de Grote Kerk op de Oude Markt. Tijdens de lunch met een speciale Vrijheidssoep ontmoet je andere mensen waarmee je in gesprek gaat over vrijheid. Wat is vrijheid nu eigenlijk? Wat betekenen 4 en 5 mei voor jou? Is jouw vrijheid anders dan die van mij of die van een ander? Is er ooit zoiets als te veel vrijheid? Is vrijheid het herdenken van een oorlog of gaat het over meer? Wat is vrijheid in de toekomst? Kortom, genoeg stof tot nadenken en een zeer belangrijk thema om met elkaar over in gesprek te gaan.

De lunch is vanaf 12.30 uur (inloop vanaf 12.00 uur) in de Grote Kerk aan de Oude Markt in Enschede. De Vrijheidslunch is gratis en voor iedereen, maar er is een gelimiteerd aan plaatsen. Aanmelden via Vrijheidslunch 5 mei — Comité 4 en 5 mei Enschede | Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede.

Vlaggen

4 mei: vlaggen gehele dag halfstok en voor overheidsgebouwen geldt vanaf 18.00 uur tot zonsondergang (21.10 uur) halfstok.
5 mei: vlaggen gehele dag tot zonsondergang

PROGRAMMA GLANERBRUG

4 mei Dodenherdenking
18.45 uur Rondgang oorlogsgraven op begraafplaats Doodenzorg
19.15 uur Stille Tocht
19.30 uur Herdenking bij monument op het Heldersplein (wethouder Harmjan Vedder spreekt)

5 mei Bevrijdingsdag

19.00 uur Programma in de Protestante kerk (Gronausestraat 1200)
(wethouder Niels van den Berg spreekt)
21.00 uur Ontsteken vrijheidsvuur