ENSCHEDE - Enschede sluit 2024 af met een nadeel van 16,3 miljoen euro. Dat blijkt uit de jaarrekening. Tegelijkertijd ontvingen we uit de gemeentefonds-circulaires een incidenteel bedrag van 15,8 miljoen euro. Daarmee hebben we de algemene reserve versterkt. Dat betekent per saldo een beperkte afname van 0,5 miljoen euro. Hoewel Enschede er eind 2024 financieel gezien goed voorstaat, hebben we naar de toekomst wel een grote financiële opgave. Dit komt doordat het Rijk een forse korting doorvoert op gemeenten.

Verkeerde zuinigheid door het Rijk

‘We hebben onze financiële basis op orde. Dat is het resultaat van solide en consistent beleid over meerdere jaren’, zegt Marc Teutelink, wethouder financiën. ‘Onze schuldenpositie is laag en drukt nauwelijks op onze begroting. Ook brachten we het investeringsniveau weer op peil, waardoor we aan mooie projecten in de stad kunnen werken. Tegelijkertijd staan we de komende jaren voor een forse financiële opgave. Het Rijk doet een greep uit de gemeentekas, juist op het moment dat gemeenten enorme maatschappelijke opgaven moeten realiseren. Denk aan woningbouw, bestaanszekerheid, zorg, asiel en klimaat. Met deze kortingen kiest het Rijk voor de verkeerde zuinigheid. Dankzij onze stevige lobby lijkt het Rijk in de Voorjaarsnota enigszins tot inkeer te komen, maar het is nog lang niet voldoende. Onderaan de streep blijven gemeenten achter met een structureel tekort. Dat dwingt ons om in de komende zomernota scherpe keuzes te maken’.

Focus op een inclusief Enschede

Ten opzichte van de begroting zien we nog steeds een fors structureel nadeel op jeugdhulp. Verder zijn er nadelen op Wmo lokaal en het versterken van de economische structuur. Ook werden we verrast door de extreme regenbui die op 21 juli boven Enschede viel waardoor meer dan 60 huishoudens hun huis moesten verlaten. Een heftige gebeurtenis die ook onvoorziene financiële gevolgen heeft. We compenseerden culturele instellingen aanvullend voor loon- en prijsstijgingen en we namen kosten op ons als gevolg van de stopzetting van het project Huiskamer van de stad. Daartegenover realiseerden we voordelen op de centrumtaak beschermd wonen en op sport en gezondheid. Ook zagen we de parkeerinkomsten stijgen. We hebben in 2024 ook zoveel mogelijk ingezet op preventie, omdat dit in het belang is van kinderen. In de jeugdhulp zagen we een daling van het aantal zware voorzieningen. En het percentage kinderen met jeugdbescherming ten opzichte van jeugdhulp is afgenomen. Ook openden we in 2024 het ‘hulploket vergunningen’ om extra dienstverlening te bieden aan inwoners die minder digitaal vaardig zijn. Dat zijn positieve ontwikkelingen.

Blijven investeren in de stad

We hebben grote opgaves op het gebied van onder andere zorg, klimaat en woningbouw. Door jaarlijks geld te reserveren voor onze strategische investeringsagenda zorgen we dat het mogelijk blijft om door te bouwen aan onze stad, nu en in de toekomst. Helaas blijven we aanlopen tegen uitdagingen als netcongestie en stikstofregels. We hebben ingezet op het vergroten van de bereikbaarheid van banen en het verbeteren van de verbinding van Enschede met aanliggende economische centra. De bereikbaarheid van banen neemt de laatste jaren toe, voornamelijk vanwege groei in Twente. ‘We blijven werken aan perspectief voor onze inwoners, organisaties en ondernemers. Dat doen we door samen de schouders eronder te zetten. Dat is de kracht van Enschede en zo boeken we mooie resultaten’, aldus Marc Teutelink.

Groen en duurzaam Enschede

We hebben - onder andere onder de noemer GroenBlauw Enschede - in 2024 ook flink geïnvesteerd in vergroening en verduurzaming. Denk daarbij aan duurzamer bermbeheer in het landelijk gebied en de aanplant van nieuwe bomen. Bij de herinrichting van de openbare ruimte betrekken we inwoners actief. De extreme regenval van juli 2024 onderstreept nog maar eens het belang van investeren in klimaatadaptieve maatregelen, zoals vergroening en waterbeheer. Ook bereikten we de doelstelling om bij minstens 80% van de projecten in de openbare ruimte minimaal 1 klimaatlabel te stijgen.

Besluitvormingsproces

Op 26 mei is de behandeling van het voorstel in de kamer Bestuur en Middelen en op 2 juni staat het op de agenda van de gemeenteraad.

Bekijk de jaarrekening.