ENSCHEDE - Sinds begin juli 2022 woont er een groep asielzoekers in de noodopvang in het terminalgebouw Vliegveld Twenthe. In afwachting van hun asielaanvraag zetten ze alvast een eerste stap om te integreren in Nederland. Ze doen dit niet alleen, maar samen met inwoners van Lonneker. Noaberschap op z’n best.

De eerste Nederlandse woorden onder de knie krijgen, de omgeving ontdekken met de benenwagen of de fiets en samen voetballen. Naast dit alles mag ook het sociale aspect met het dorp niet ontbreken dachten de inwoners van Lonneker. Iedere week steken daarom een aantal Lonnekenaren samen met de bewoners van de noodopvang hun handen uit de mouwen. De ene keer om afval op te ruimen en deze week om bieten te rooien.

KOMST VAN DE NIEUWE NOABERS

‘Zodra we wisten dat er een crisisnoodopvang voor 60 personen in het terminalgebouw van Twenthe zou komen, hebben we de omwonenden en inwoners van Lonneker hierover geïnformeerd’, vertelt Nick te Brake. Hij is als wijkregisseur van Lonneker betrokken bij de locatie, ‘Maandelijks hebben we een Noaberoverleg met omwonenden. Daarin bespreken we wat er speelt in de buurt en op de opvanglocatie. Daar kwam een Noaber met het idee om samen met de nieuwe buren vrijwilligerswerk te gaan doen. Een mooie manier om elkaar te leren kennen!’

BEHOEFTE AAN MEER GEZAMENLIJKE INITIATIEVEN

‘Een vrijwilliger uit de dorpsraad in Lonneker suggereerde dat de bewoners van de noodopvang mij misschien wel wilden helpen met het rooien van de bieten', vertelt hobby-boer Hans terwijl hij een zak met bieten op de kar legt. ‘Daar had ik zelf nog niet aan gedacht, maar bleek een goed idee te zijn! Als er meer inwoners een idee voor zo'n initiatief hebben, moeten ze dat zeker doorgeven aan de dorpsraad. Zo kunnen we ervoor zorgen dat er wekelijks een gezamenlijke activiteit op de planning staat. Mocht dat op korte termijn nog niet lukken, dan heb ik ook nog wel een paar rijen met wortelen staan die uit de grond mogen’, grapt Hans.