ENSCHEDE - Vanaf 27 september staat er een pop up park op het Van Heekplein. Deze 7 tijdelijke bakken met planten en bomen zijn een eerste stap naar een groener Van Heekplein.


Zo kan iedereen ervaren wat groen op het plein kan doen. Als het pop up park niet meer nodig is op het Van Heekplein kan het eenvoudig verhuizen naar een nieuwe locatie die groen kan gebruiken.

Enschede wil in 2050 een biodiverse en klimaatbestendige stad zijn. We bereiden ons daarom zo goed mogelijk voor op extremer weer, zoals hevige regen en extreme hitte. Daarbij hoort ook het aanpakken van versteende plekken. “Het versteende Van Heekplein is op warme dagen één van de heetste plekken van onze stad”, vertelt Marc Teutelink, wethouder klimaatadaptatie en biodiversiteit. “Als we op dit soort locaties meer bomen en planten plaatsen, ervaren we de omgeving als veel koeler. Bovendien vangen groene plekken regenwater op wat de kans op wateroverlast kleiner maakt.”

Volgend jaar stellen we de plannen voor een groenere binnenstad op. Dit gebeurt waar het kan samen met inwoners, ondernemers en de markt. Tot het zover is staat het pop up park op het Van Heekplein. Het plein krijgt daarmee een groenere uitstraling, een beetje meer schaduw en wordt zo een fijnere plek voor mens en dier.

ACTIEPLAN BINNENSTAD

Met het vergroenen van het Van Heekplein gaat ook een langgekoesterde wens van de stad in vervulling. Het signaal om meer planten en bomen te plaatsen op het Van Heekplein kwam onder andere naar voren tijdens het project ‘Actieplan Binnenstad’. Daar kreeg het ingediende idee ‘Vergroening/beschutting Van Heekplein’ van een inwoner de meeste stemmen (374).

GROENE VERBINDING

Het vergroenen van het Van Heekplein is onderdeel van een groene verbinding die de komende jaren ontwikkeld wordt. Deze verbinding loopt van het Wooldrikspark naar het Volkspark. De binnenstad is hier onderdeel van, zo ook het Van Heekplein. Door groene gebieden met elkaar te verbinden kunnen we in de toekomst meer groen aanleggen en regenwater nog beter opslaan en afvoeren.

KUNSTENAARS BRENGEN STREET ART AAN OP 3 BAKKEN

Begin oktober brengen 2 kunstenaars street art aan op 3 van de 7 bakken. Op deze bakken ontdekken voorbijgangers straks de groene droom van de stad: Enschede als één groot groen park dat klaar is voor het weer van de toekomst.

HERBRUIKBAAR

Voor het pop up park zijn containers gebruikt om de planten en bomen in te zetten. Deze kunnen snel en gemakkelijk verplaatst worden naar een andere locatie. Als het pop up park niet meer nodig is op het Van Heekplein kan het eenvoudig verhuizen naar een nieuwe locatie die groen kan gebruiken. Zo wordt Enschede steeds groener.