Enschede: Om de herinnering aan de slachtoffers van de Twentse Razzia levend te houden wordt op donderdag 10 september bij de synagoge aan de Prinsestraat in Enschede een herdenking gehouden.

Het oorlogsgruwel, dat 79 jaar geleden plaatsvond op zaterdag 13 en zondag 14 september 1941 betekende het einde voor maar liefst 105 Joodse mannen. Zij werden via de gemeentelijke gymnastiekhal naar het in Oostenrijk gelegen concentratiekamp Mauthausen gedeporteerd. Slechts vier maanden later waren zij allen vermoord.

Toespraken

Tijdens de herdenking wordt er gesproken door voorzitter Bert Oude Engberink, Burgemeester Onno van Veldhuizen van Enschede, de Israëlische ambassadeur dhr. Naor Gilon en opperrabbijn Benyomin Jacobs, die ook de gebeden zal uitspreken.

Namen slachtoffers voorgelezen

Kinderen van de groepen 8 van de naburige Prinseschool lezen de namen van de slachtoffers voor. Dhr. André Kerver en dhr. Bert van der Veen zorgen voor muzikale begeleiding. Na afloop is er gelegenheid bij te praten en elkaar te ontmoeten.

Coronamaatregelen

Vanwege de coronamaatregelen vindt de herdenking buiten plaats. Voor geïnteresseerden is het daarom verplicht zich aan te melden door te mailen naar hfoverweg@gmail.com. Eventuele bloemen kunnen voorafgaand aan de herdenking bij het monument worden neergelegd.