ENSCHEDE - Jehovah’s Getuigen in de regio hebben na twee jaar hun predikingswerk met lectuurstands hervat. In maart 2020, toen het coronavirus uitbrak, schortten ze álle predikingsactiviteiten op die persoonlijk contact omvatten. Maar nu staan de Getuigen weer als vanouds met hun mobiele lectuurstands bij bekende ‘hotspots’ in Enschede.

Op veel drukke plaatsen was het een vertrouwd gezicht: twee Jehovah’s Getuigen bij een kleine stand met gratis Bijbelse lectuur. Door de coronapandemie kwam aan dat straatbeeld half maart 2020 echter abrupt een einde. De Getuigen wilden geen gezondheidsrisico lopen en zeker ook geen risico zijn voor anderen. Ruim twee jaar lang vonden al hun geloofsactiviteiten daarom op afstand plaats. Er werd alleen nog getuigenis per brief of telefoon gegeven en de diensten verliepen via videoconferentie. En dit gebeurde niet alleen hier in de regio, maar wereldwijd.

Nu veel mensen gevaccineerd zijn en de pandemie over z’n hoogtepunt heen lijkt, keert alles bij Jehovah’s Getuigen langzaamaan terug naar het oude. Sinds 1 april 2022 komen ze weer bijeen in hun vergaderlocaties, de Koninkrijkszalen. Een tweede stap is nu het hervatten van de prediking met bijvoorbeeld lectuurstands. Mensen huis aan huis bezoeken doen Jehovah’s Getuigen nog altijd niet.

Vrede Met hun prediking willen de Getuigen hun Bijbelse, positieve kijk op de toekomst met mensen delen. Ze gebruiken bijvoorbeeld een bord op de lectuurstand met de tekst: ‘Vrede – Wanneer?’. “Die vraag is door de oorlog in Oekraïne relevanter dan ooit”, vertelt Raphaël Klees, plaatselijk woordvoerder van Jehovah’s Getuigen. “De Bijbel is heel positief over de toekomst en wat er met de aarde gaat gebeuren. Het is het onderzoeken zeker waard. Jehovah’s Getuigen helpen mensen graag de Bijbel te leren kennen maar respecteren dat iedereen het recht heeft om te kiezen wat hij of zij gelooft. De vrijblijvendheid van de lectuurstands benadrukt dat.”

Vrede is ook het thema van het congres dat wereldwijd in het weekend van 2 juli van start gaat: ‘Streef naar vrede’. Zo’n congres is normaliter een grote happening voor de Getuigen – in 2019 kwamen er nog ruim 40.000 bijeen in de Jaarbeurs in Utrecht – maar net als in 2020 en 2021 is het komende congres alleen online via hun website www.jw.org te bekijken. Voorzichtigheid blijft voorlopig troef bij de Getuigen.