Achter hun huis plantten Arie en Rina Rouwhof samen met hun zoon Marco maar liefst 2,5 hectare bos aan. “Waarom? Omdat we het zo mooi vinden!” zegt Arie. Ook de financiële steun van de provincie Overijssel speelde een belangrijke rol. De familie maakte gebruik van de subsidieregeling ‘Meer bos in Overijssel’, die bijdraagt aan het doel van de provincie om 3.900 hectare nieuw bos aan te leggen.
Doordat het stuk land direct achter hun huis ligt, voelde het op een gegeven moment niet goed meer om het te verpachten voor intensieve landbouw. “Als je grond verpacht aan een boer, heb je niets te zeggen over wat die op het land verbouwt,” legt Arie uit. Rina Rouwhof vult aan: “het bos dat we hier hebben geplant, blijft van ons. Die financiële prikkel was dus een reden. Verder vinden we bos natuurlijk erg mooi!”
Het belang van buren betrekken
Wie bos aanplant, verandert het landschap. Daarom is het belangrijk om omwonenden te betrekken. “We hebben onze buren vooraf geïnformeerd, en ze gaven ons 100% gelijk,” zegt Arie. Hij vertelt dat in de omgeving meer particulieren zijn die ruimte zouden hebben voor bos. “Als we een buurtfeest hebben, merk je dat iedereen wel interesse heeft in hoe dat gaat: zo’n bos aanplanten. We hebben nooit negatieve reacties gehad. Er komen ook weleens mensen op bezoek, om te kijken naar het bos.” Toch blijft het vaak bij interesse, merkt de familie. “Ik denk dat veel mensen niet goed weten waar ze moeten beginnen. Of ze vinden de drempel te hoog.”
Een klimaatbestendig bos
De familie plantte een natuurbos met zestien inheemse soorten. Zoon Marco Rouwhof loopt tussen de jonge bomen door en wijst ze aan. “Hier groeit linde, zoete kers, fladderiep, winter- en zomereik…” “We wilden een gemengd bos met alleen inheemse soorten bomen en struiken”, legt Marco uit. “Op die manier maak je het bos klimaatbestendig en bied je bijzondere soorten die het moeilijk hebben in ons land een kans om zich weer uit te breiden.”
De jonge bomen zijn inmiddels zo’n twee meter hoog. Over een paar jaar staat hier een heus bos. Dat bos heeft een geleidelijke opbouw: struiken aan de randen, dan de hogere bomen. “Zo krijg je een mooie overgang van gras naar bos, en trek je ook veel insecten aan.”
Historisch landschap van Markelosebroek
“Historisch gezien hoort bos bij dit gebied,” zegt Arie. “In het Markelosebroek zie je veel kleine bosjes, boomsingels en weilanden. Met bos maak je het landschap kleinschaliger, zoals het vroeger ook was.”
Subsidie aanvragen? Zo werkt het
De provincie Overijssel ondersteunt initiatiefnemers via de subsidieregeling ‘Meer bos in Overijssel’. Grond met een oppervlakte vanaf 0,5 hectare wordt in de subsidieregeling beschouwd als bos en maakt kans op de subsidie uit de Bossenstrategie. Wij kunnen met u kijken naar de mogelijkheden. U kunt ook een adviesbureau inschakelen om te helpen bij uw aanvraag. De kosten daarvan kunt u meefinancieren in de subsidie.
Kijk op de pagina Bossenstrategie of neem contact op met het Overijsselloket: 0384998899.