ENSCHEDE - FC Twente heeft de competitie in de Eredivisie voor vrouwen weer een stuk spannender gemaakt door de nog ongeslagen koploper Ajax met 2-1 te kloppen. De Tukkers begonnen moeizaam aan dit seizoen, maar werkten vorige week al aan het moraal met een zege op PSV (3-2). Met de overwinning op Ajax doet de ploeg nu zelfs weer mee om de titel.

Net als een week eerder tegen PSV was de start van FC Twente niet zo goed. Ajax won de slag op het middenveld en keepster Daphne van Domselaar moest na een kwartier voor het eerst optreden na een poging van Victoria Pelova. Een kwartier later moest zij wel vissen toen Marisa Olislagers de bal knullig verspeelde en aanvoerster Marjolijn van de Bighelaar optimaal profiteerde met een schot die via de binnenkant van de paal raak was: 0-1.

Het duel kantelde echter kort voor rust nadat Olislagers een corner nam die op het achterhoofd van Stefanie van der Gragt terecht kwam en niet meer door Lize Kop gekeerd kon worden. Voor Van der Gragt inmiddels de tweede keer dat ze tegen haar oude ploeg een eigen doelpunt maakte. Op slag van rust volgde nog een moment waar nog even over nagepraat werd toen Bente Jansen werd weggestuurd. Kop kwam wild haar doel uit en torpedeerde de aanvalster, en mocht vervolgens niet klagen dat scheidsrechter Shukrula dit bestrafte met geel waar rood wellicht op zijn plaats was geweest. De toegekende vrije trap werd vervolgens door Olislagers op de lat geschoten.

Na de rust speelde FC Twente met aanmerkelijk meer vertrouwen en Kop moest binnen de minuut al in actie komen bij een kopbal van de sterk spelende spits Fenna Kalma. De thuisploeg was nu de baas op het middenveld met een glansrol voor Sisca Folkertsma. In de 63e minuut kwam de ploeg dan ook op voorsprong na een sterke actie van Bente Jansen wiens zuivere voorzet door Kalma werd afgemaakt: 2-1. FC Twente bleef in het laatste half uur overeind niet in de laatste plaats door Van Domselaar die invaller Lucie Vonkova van het scoren afhield na een schot in de korte hoek en even later een lob van Nikita Tromp over de lat tikte. Ook bij een tweetal scrimmages in het strafschopgebied bleef zij de baas waardoor men de zege over de streep trok.

Voor Ajax het eerste puntenverlies van dit seizoen, al zijn de Amsterdammers nog altijd koploper met drie punten voorsprong op PSV en vijf punten voor FC Twente.

FC Twente - Ajax 2-1 (1-1)
30. Van den Bighelaar 0-1
39. Van der Gragt (e.d.) 1-1