ENSCHEDE - De zevende landstitel van FC Twente in de Pure Energie Eredivisie Vrouwen is er vooral eentje van het collectief. De teambuilding die voor trainer/coach Tommy Stroot zo belangrijk is, gaf vooral de doorslag in de onderlinge topwedstrijden tegen Ajax en PSV.


De regerend landskampioen van 2019, verleden jaar werd de competitie immers niet afgemaakt wegens corona, begon dit seizoen niet goed. Op de eerste speeldag werd weliswaar met 3-1 van Ajax verloren, maar dat was tevens de laatste keer dat men in competitieverband van één van de twee concurrenten verloor. Toch bleef de Stroot-equipe nog even kwakkelen en toen men na vier wedstrijden slechts vier punten had behaald zelfs al een beetje afgeschreven voor de titel. PSV had met Sari van Veenendaal en Mandy van den Berg de nodige ervaring binnen gehaald en hetzelfde ging op voor Ajax (eerst Stefanie van der Gragt, later Sherida Spitse). FC Twente versterkte zich daarentegen met Kika van Es van Everton, die het in het begin van het seizoen even lastig had, maar naarmate het seizoen vorderde steeds meer in vorm kwam.

Dat kwam uiteindelijk heel FC Twente, en de ommekeer kwam vanaf half november toen men in eigen huis achtereenvolgens, ondanks een zware blessure voor Elena Dhont, PSV (3-2) en Ajax (2-1) wist te verslaan op Diekman. De Tukkers waren weer helemaal bij en hielden dat vol tot op de laatste speeldag van de reguliere competitie. Mede door de tussentijdse komst van Rieke Dieckmann en Suzanne Giesen was de balans in het team onder aanvoering van de nimmer opgevende Renate Jansen nog sterker geworden. Keepster Daphne van Domselaar en Marisa Olislagers, bleken plotseling geen talenten meer, maar dragende speelsters terwijl ook Lynn Wilms en Danique Ypema zich volop bleven door ontwikkelen. Voorin blijken Fenna Kalma en Anna-Lena Stolze de koele afmakers en kan men immer rekenen op Bente Jansen en daarachter zijn er altijd nog de stabiele factoren Sisca Folkertsma en Kerstin Casparij. Daarnaast was er ook de ruimte om de nodige talenten ervaring op te laten doen zodat ook de toekomst gewaarborgd is.

Een 1-2 overwinning bij PSV zorgde er zelfs voor dat men als koploper de play-offs inging. In die play-offs begon men met een gelijkspel tegen "angstgegner" ADO Den Haag waarvan ook in de reguliere competitie niet werd gewonnen. Dit werd echter snel weer recht getrokken in de zogenaamde toppers. PSV moest er weer aan geloven en Ajax zelfs twee keer op rij waardoor men vorige week al verzekerd was van Champions League voetbal. Dit was slechts een voorafje voor het grote doel die vandaag werd bereikt.

Ajax deed wat het moest doen en klopte PSV (3-2) en bij de vierde keer rekende FC Twente eindelijk eens af met ADO Den Haag (1-0) waardoor de zevende titel een feit was. Kijk hier voor het wedstrijdverslag.


FC Twente sluit het seizoen volgend weekend af met een uitwedstrijd bij PSV waar tevens afscheid wordt genomen van succescoach Tommy Stroot, die na de zomer bij VFL Wolfsburg aan de slag gaat.